Pazartesi, Şubat 27, 2006

Sudoku


Sudoku kitabını uzun zaman önce aldım. Özellikle son günlerde de adını sıkça duyar oldum. İnsanda tutku derecesinde bağımlılık yaratan bir oyun. Haftasonları gazetelerin eklerinde bulabilirsiniz. Pek çok çeşidi çıkmış. Ama siz yine de basit olandan başlayın. Yaptıkça keyiflenin ,bir sonra ki etaba geçin.
Nedir Sudoku derseniz:
21.yüzyılın zeka küpü olarak anılıyor kendisi. İlk bakışta matematik bulmacası gibi gözükse de aslında tamamen mantık yürütmeye dayalı, matematik bilgisi gerektirmeyen ve zevkle çözülen bir tür bulmaca.
Yapılan araştırmalar Sudokunun Alzheimer gibi beyinle ilgili birçok hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, zekayı geliştiren en etkili çalışmalardan biri olduğunu göstermektedir.
Sudoku ilk defa emekli bir mimar olan Howard Garns tarafından 1979 ' da tasarlanmış. Gans bulmacayı tasarlarken Leonhard Euler 'in Latin Kareleri adlı bulmacasından etkilenmiş. 1979 'da Rakam Yerleştirme adıyla yayınlanmış.
Bulmaca Japonya 'ya ilk defa Nicolist dergisinde tanılmış. Rakamların tek başına olması gerektiği anlamına gelen ilk adı daha sonra ' Sudoku ' ( su:sayı doku:tek ) olarak değiştirilmiş.
Japonya 'da yaygınlaşan Sudoku dünya çapındaki patlamasını 2004 'de İngiltere 'de ilk defa The Times 'da yayınlanmasıyla gerçekleştirir. Derken İngiltere 'den Amerika 'ya sıçrar. Gazetelerin Sudoku çılgınlığı ve hayranlarını ön sayfalara taşımasıyla Sudoku kitapları raflara yerleşmeye başlar.
Ben Asım Şengül ' ün Sudoku kitabını aldım. Üstelik D & R kitap listesinde de Sudoku kitapları hızla yükseliyor.
Aslında en önemlisi de hafızayıı geliştirmesi. Doğrusu artık öyle tembel olduk ki ! Eskiden tüm telefonları ezbere bilirken şimdi tek bir tuşla cep telefonumuz istediğimiz kişiyi arıyor.
Neredeyse kendi numaramızı bilemez olduk. Nasılsa otomatik arıyoruz heryeri. Hesaplarımızı makinayla kolayca hallediyoruz. Sonra da yolda gördüğümüz bir tanıdığımızı, ben bunu nereden tanıyorum deyip hatılayamıyoruz bile.
Tüm bu sebepler ve tembelliğe yeter deyip sizde hiç olmazsa bu haftasonu gazete eklerine bir göz atın. Bulmacalar arasında size göre de bir Sudoku vardır mutlaka ! Biraz zihin egzersizi zamanı :)

Hiç yorum yok: