Cuma, Mart 24, 2006

Haftasonu önerisi ve Bat


Yukarıda resmi görelen Tokat 'ın meşhur Bat 'ı. Neva 'nın babaannesi Tokat' lı. İlk yediğimde '' işte kısıra iyi bir alternatif '' diye düşündüm. Özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin çok güzel yeniyor. Gerçi henüz o yakıcı sıcak günlerde değiliz ama yine de haftasonu tüm aile bir aradayken yenilecek güzel bir alternatif. Üstelik çokta besleyici.
Bat 'ı Tokat yaprağıyla yemek gerekirmiş. Şöyle ince, sarı, damarsız yapraklarla. Sarıp sarıp yemek lazım. Yanında bize Tokat 'tan gelen köy ekmeği eşlik etmişti. Hemen hemen her evde özellikle yazın yenilen bir yemek. Yemek diyorum çünkü başlıbaşına bir öğün aslında. Yine Tokat 'ın meşhur hamamlarına giden hanımlar dönüşte hepbirlikte Bat yerlermiş :) Bizde canımız istedikçe , aklımıza düştükçe Bat yapıyoruz. Tabi ki babaannemiz yapıyor biz yiyoruz:)
Gelelim malzemelere:
2 subardağı yeşil mercimek
1/2 subardağı köftelik bulgur
salça 2-3 kaşık ( işte burası çok önemli. Çünkü Bat ' a tadını veren salça. Şöyle mis gibi domates kokulu salçayla nefis olur. Biz yazın Burhaniye 'ye gittiğimizde Burcu salçalarından almıştık. Tek kelimeyle nefisti. Sizde biryerlerde görürseniz yada yolunuz düşerse kaçırmayın.)
Yeşil soğan
Maydonoz
2-3 domates
Reyhan ( işte bunu heryerde bulamayabilirsiniz. Hernekadar illaki olmalı dense de bence tadında çok bir fark yaratmıyor. Bize de Malatya 'dan geldi. Halam yollamıştı. Üstelik şimdilerde çok moda olan fesleğenin bir türüdür ve Malatya yemeklerinde mutlaka kullanılır.)
Nane
2-3 kurusoğan ( yemeklik doğranmış)
1 kase iri ceviz ( olmazsa olmaz yani )
Ben yerken içine nar ekşisi eklemiştim. Öyle de çok güzel oluyor. Zira Tokat yaprağı hafif mayhoş tadıyla Bat 'a eşlik ettiğinden nar ekşisi iyi olur diye düşünmüştüm.
Gelelim yapılışına: Mercimek üzerini geçecek kadar suyla iyice haşlanır. Ocaktan alıp üzerine bulgur konulup kapağı kapatılır. Diğer tarafta kurusoğan, yeşilsoğan, maydonaz doğranır. Mercimeğe karıştırılır. Salça sulandırılarak eklenir. 1 bardak su katılır. Çünkü sulu birşey oluyor. En son cevizde eklenir. Tabi buarada her eklenen malzemeyle tadı kontrol edilir :) Kaselere yada yemek tabağına konulur. Yaprağa sarıp sarıp yenir. Üzerinede güzel demlenmiş bir çay ve sohbet iyi gider :)
Haftasonu için güzel bir alternatif. Belki biz yaparız :) Sizde deneyin eminim beğeneceksiniz ! Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: